czerw.9

Kaszane właściwości.

dodano: 9 czerwca 2013 przez Joanna Krucjata


O niezwykle korzystnych właściwościach kaszy słyszy się ostatnio bardzo dużo. Ta królowa dawnych polskich stołów posiada niesamowite wartości i składniki odżywcze, które wpływają zbawiennie na nasz organizm. I tak kasza poprawia funkcjonowanie naszego organizmu, a także jego regenerację. A co takiego znajduje się w tych różnorodnych kaszach, że są tak zdrowe? Wyliczeniom nie ma końca. Znajdziemy w niej selen, cynk, siarkę. Płatki owsiane zawierają substancje psychoaktywne, które wspomagają leczenie depresji. Kasza jaglana zawiera lecytynę i krzemionkę, ma zasadowy skład, co wpływa korzystnie na stan mózgu, układ nerwowy a także na stawy. No i oczywiście kasze zawierają wszystkie cenne witaminy, czyli wszystkie niemal z grupy B, witaminę E, PP, a także kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangam. Czegóż więcej chcieć? Aaaa, i ten smak!

 

Dzisiaj zaproponuję wam przepis na pyszne placki z kaszy jęczmiennej. Będziecie zachwyceni ich smakiem i na pewno przekonacie się do jedzenia kaszy w rozmaitej postaci! (polecam też pierogi z kaszą, pychota!)  

Składniki:  - szklanka kaszy jęczmiennej, - 2łyżki mąki, - 4 łyżki koziego twarożku, -szczypiorek, - sól, pieprz do smaku, - jajo (z wolnego chowu), - olej lniany do smażenia.

 

Dodatki: - roszponka, rukola, - pomidorki koktajlowe, - czerwona cebula.

Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji: 1 szklanka kaszy, 3 szklanki wody. Po ugotowaniu studzimy, dodajemy do niej jajko, twarożek, szczypiorek, pieprz i sól oraz mąkę. Wszystko dobrze mieszamy i właściwie gotowe. Formujemy w dłoniach zgrabne placuszki i smażymy je na rozgrzanym oleju lnianym. Warzywa możemy podawać na ciepło, bądź w formie sałatki na zimno. Kroimy cebulę i pomidorki, łączymy z sałatą, dodajemy nieco oliwy, ulubione zioła. Możemy też podsmażyć cebulę z pomidorami i dodać do niej nieco octu balsamiczne. Całość wykładamy na placuszki. I zajadamy! Smacznego. Po takim posiłku na pewno pokochamy kaszę.


photo
Kasza jęczmienna: Kasza w misce Zdjęcie pochodzi z notki Kaszane właściwości.


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy